Nieuws uit de bierwereld

Nieuw Waasmunsters streekbier!                                                                                                           24/05/2018

Het nieuw Waasmunsterse streekbier werd onder de doopvont gehouden op 6 mei tijdens 'Viva De Meermin' !

Het bier kwam tot stand door brouwerij 'De Hazen' in samenwerking met VVV Toerisme Waasmunster.

Het is een blond bier van hoge gisting naar een recept van ons clublid Dirk Bruggeman en René Veelaert.

Dit nieuwe streekbier dankt zijn naam aan een oud vliegveld in de gemeente Waasmunster gelegen op de hoger gelegen vlakke zone van de Wase cuesta.

Het strategisch hulpvliegveld werd in 1939 door de Belgische luchtstrijdkrachten aangelegd en kreeg n° 37.

Het is een bier van 33cl inhoud met een alocholgehalte van 7,5%.

De ingrediënten zijn water, gist, gerstemout, tarwemout, Belgische hop en kruiden!

Een biertje om U tegen te zeggen!

In de neus zit fruitigheid die ook in de smaak aanwezig blijft. in de smaak en het aroma wordt deze fruitigheid bevestigd. De moutige aanzet wordt gevolgd door een lichte kruidigheid. Het is een volmondig bier met een droge afdronk die naar meer vraagt.

Nieuw Bier: De Koolputten Tripel                                                                                                                                             24/05/2018

Het Waasmunsterse restaurant en brasserie 'De Koolputten' brengt een nieuw streekbier op de markt onder de naam : 'De  Koolputten Tripel' Het is een heerlijk tripel bier van 't vat met een alcoholgehalte van 9° dat na zijn eerste gisting op vat na afvulling verder blijft evolueren tijdens de tweede gisting op vat. Deze tripel smaakt hoppig en vol met een uitstekende zoet-bitter balans. In de afdronk vinden we toetsen van citrus terug. Een topper in zijn soort! Kan gedronken worden als aperitief, bij mosselen of zeevruchten, bij hartige kaassoorten of het dessert!

België en VS grote winnaars op Brussels Beer Challenge

De Belgische bieren hebben 62 medailles en bekroningen binnengehaald op de Brussels Beer Challenge 2017. De VS bevestigden hun opmars in bierland met 45 stuks en Nederland vervolledigde het podium (28). Dat kondigden de organisatoren maandag aan in de marge van Horeca Expo in Gent.

Vergeet champagne, dit jaar drink je bier

Tegen de tijd dat jij dit leest, heb je waarschijnlijk al ettelijke glazen champagne, cava of prosecco achterover geslagen en weet je dat er minstens nog evenveel zullen volgen. Tenzij je het dit jaar eens anders doet en kiest voor onze vloeibare nationale trots: bier.

Brouwerij komt weer tot leven

In de vroegere brouwerij Verbeeck-Back in het dorpscentrum van Tielrode wordt vanaf volgend jaar opnieuw gebrouwen. De bekende ballonvaarder Philippe De Cock zet er samen met zijn kinderen Jozef en Charlotte de schouders onder. Een uniek project voor het Waasland, waarbij de nieuwe brouwers op geen inspanning kijken om de authenticiteit te behouden.

Belgisch bier lijdt onder opwarming aarde

De opwarming van de aarde heeft directe invloed op de Belgische brouwer Cantillon. De brouwer zegt slachtoffer te zijn van klimaatverandering, omdat het brouwproces voor zijn geuzebier in vergelijking met de jaren vijftig een maand korter is geworden.

Amerikanen troeven Belgen af op Brussels Beer Challenge

In de gebouwen van brouwerij De Koninck in Antwerpen is de vierde editie van de Brussels Beer Challenge afgesloten, een driedaagse proefwedstrijd die de wereldwijde biersector promoot. De Verenigde Staten haalden de meeste medailles (50 stuks), gevolgd door België (34) en Italië (19). Het Amerikaanse bier Hopvine IPA won de prijs voor het beste bier over alle categorieën heen. Saison Dupont Biologique van brouwerij Dupont werd tot beste Belgische bier gekroond.

World Beer Award voor oude geuze van brouwerij Timmermans

Brouwerij Timmermans ontving deze namiddag in de eigen bedrijfsgebouwen in Itterbeek (Dilbeek) de World Beer Award 2015. Die prijs kreeg de oudste nog actieve lambiekbrouwerij voor zijn oude geuze als "het beste zure bier ter wereld".

Lindemans lanceert gin op basis van lambiek

Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek en stokerij De Moor uit Aalst sloegen de handen in elkaar en maakten samen de allereerste gin op basis van een distillaat van oude kriek.

Na 256 jaar kunnen nu ook veganisten Guinness drinken

Guinness maakte zonet bekend dat het na 256 jaar voor het eerst het donkere Ierse bier gaat produceren zonder vislijm. Die lijm uit de gedroogde zwemblazen of vinnen van vissen werd gebruikt bij het filterproces om het bier helderder te maken. Vanaf volgend jaar komt de brouwerij met een alternatief op de proppen. De omschakeling komt er nadat veganisten die al graag eens een biertje drinken protesteerden tegen het gebruik ervan.


Pekzwarte stout van De Koninck heeft breed smaakpalet

Van rozijn over chocola tot koffie

Bron : Gazet Van Antwerpen, 30/10/2015 om 06:45 door Johan Van Baelen


Stadsbrouwerij De Koninck houdt woord en komt met een tweede testbrouwsel op de markt. TSTBRW 02 is een straffe stout met een alcoholpercentage van 10,1. Maar hoe smaakt die?

Het tweede testbrouwsel van De Koninck, voluit TSTBRW02, is een pekzwarte stout van het type Russian Imperial Stout. Die typering gaat terug naar tsaar Peter de Grote, die de stout na een bezoek aan Londen importeerde. “Hoewel er zwaardere zijn, heeft onze stout een alcoholgehalte van 10,1%”, zegt brouwer Dennis De Potter. “Maar we wilden niet dat je ineens een patat zou krijgen van het zware bier. Dat is veelal het geval bij zoetere types. Daarom hebben wij de onze bitter gehouden. “Het is een genietersbier, geen volumebier.


Proeven

Hoe proeft deze Russische stout dan? Ik ruik zwarte chocolade, ook iets geroosterd en op het laatst een vleugje koffie. “Doe er nog geroosterde mout bij”, bevestigt Dennis.

Het smaakpalet van dit pekzwarte bier met vaste, lichtbruine kraag is zeer breed: ik proef zoethout, maar plots verdwijnt dat voor iets bitters en uiteindelijk blijft enkel de bittere chocoladesmaak hangen. “Dat klopt”, aldus Dennis in, “in het begin proef je ook rozijnen. In het bittere deel komt er nog een vleugje koffie bij.”


TSTBRW02 wordt vanaf volgende week op de tap geplaatst van een 150-tal cafés, die De Koninck en Duvel schenken. Dit weekend is het uitsluitend te drinken in de Stadsbrouwerij en in De Pelgrim tegenover de brouwerij.

PLAN BIER


Zeer interessant bierig nieuws van Toerisme Oost-Vlaanderen over boeiende fietsroutes, wandelroutes, brouwerijen, evenementen en streekbiercafés!


BELGISCHE HOP HERLEEFT


Het gaat opnieuw goed met de Belgische hopteelt. Niet alleen belooft het een goede oogst te worden, er is gewoon ook meer vraag naar de Belgische hop. Dat komt omdat de boeren overschakelden van bitterhoppen naar aromahoppen. Een omschakeling, die zeker loont.

DONKERE WOLKEN BOVEN BROUWERIJ PALM


Door Paul Gebruers op 16 juli 2015 (made in vlaams brabant - nieuws voor ondernemers)


Brouwerij Palm is sterk actief in het segment van de dorstlessende bieren: wit- en amberbieren van het gelijknamige merk, die vooral op warme dagen worden gedronken. Net nu werden de jaarcijfers van 2014 bekendgemaakt en die zijn allesbehalve rooskleurig. De brouwerij uit Steenhuffel bij Londerzeel maakt alweer verlies, ditmaal 1,3 miljoen euro.


Al voor het derde jaar op rij kijkt Palm aan tegen verliescijfers. Van 392.000 euro in 2013 naar meer dan het drievoudige een jaar later. De omzet daalde in 2014 met een half procent naar 52,5 miljoen euro. Het segment van de dorstlessende bieren liep terug tot 308.988 hectoliter, meer dan de helft minder dan tien jaar geleden.


De oorzaak van de neerwaartse spiraal is volgens Palm de druk op de biermarkt in België en Nederland, hun belangrijkste exportmarkt. De brouwerij wijst met de vinger naar de strengere wetgeving voor alcohol en de sterkere focus van de pilsbrouwers op hun eigen merken in de horeca. Daardoor heeft de brouwer het moeilijker op die horecamarkt, nog altijd het belangrijkste verkoopkanaal.


Een eerste remedie bestaat uit een stijging van de export en de lancering van nieuwe speciale bieren. Qua export boekt Palm na tien jaar beperkte resultaten, terwijl de Belgische concurrenten net op die markten floreren. De brouwerij mikt nu op Frankrijk en China.


Een tweede remedie is de markt van degustatiebieren die wel nog groeit. Het aandeel van de zwaardere bieren zoals Rodenbach Grand Cru, Cornet en Steenbrugge Tripel in het totale volume klimt van zeven procent in 2013 naar een verwachte achttien dit jaar. Die stijging compenseert echter niet de daling van het merk Palm, nog altijd het meest verkochte in volume.


Met andere Belgische brouwers van speciale bieren gaat het een pak beter. Duvel Moortgat uit het naburige Breendonk liet recordcijfers optekenen. Ook Brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek en AB InBev uit Leuven scoren goed.

UGent brouwt bier met afvalwater

26-08-15, 12.11u - Redactie - Bron: Belga


De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent heeft een bier gebrouwd met gezuiverd afvalwater van een brouwerij voor een eerste wereldwijd congres over het hergebruik van grondstoffen uit "waterige stromen".


 

"Als uitgangspunt gebruikten we afvalwater van de nieuwe Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers", zegt professor Ingmar Nopens. "Dat hebben we opgezuiverd met behulp van membranen, een volwaardige technologie in de watersector die onder meer gebruikt wordt om zeewater te ontzouten tot drinkbaar water in streken met een nijpende waterschaarste, zoals het Middellandse Zeegebied, Californië, Australië en het Midden-Oosten. Het water had nadien nog enkele aanpassingen nodig, zoals het opnieuw oplossen van een aantal mineralen, maar was vervolgens onmiddellijk bruikbaar als brouwwater."


Perceptie

Met het bier uit 'afvalwater' willen de wetenschappers aantonen dat veel technologieën voor hergebruik van grondstoffen reeds volwaardig en beschikbaar zijn. Anderzijds willen ze de menselijke perceptie op de proef stellen. "Hoe staan mensen tegenover producten die vervaardigd zijn uit gerecupereerde grondstoffen? Het feit dat dit bier op het congres geschonken wordt, aan wetenschappers die het proces van opzuivering goed kennen, maakt het des te interessanter", zegt Nopens.


Op het congres zullen onder meer nog initiatieven toegelicht worden om energie uit afvalwater terug te winnen, zowel rechtstreeks (restwarmte uit sanitair water) als onrechtstreeks (biogas-productie). Ook hoe fosfor uit afvalwater gehaald wordt, een belangrijk mineraal in bijvoorbeeld meststof.

Ingmar Nopens

Tre Fontane eerste officiële Italiaanse trappist


Het Italiaanse bier Tre Fontane is nu officieel een trappistenbier. Wereldwijd zijn er nu elf trappisten beschikbaar. Dat meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

De trappist is vernoemd naar de gelijknamige abdij in Rome en is het eerste Italiaanse bier dat aan de lijst met trappisten wordt toegevoegd. Naast bier worden er in de abdij van Tre Fontane ook olijfolie, honing, chocolade en likeur geproduceerd. De monniken dienden begin dit jaar een aanvraag in bij het IVT voor de toekenning van het trappistenlabel aan Tre Fontane. Na een officiële degustatie en een bezoek aan de abdij werd het bier onlangs erkend als ‘Authentic Trappist Product’.


Tre Fontane heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent en het is een bier met een hoge gisting. De mild-zoete afdronk heeft het bier te danken aan het eucalyptuskruid dat volgens het IVT de smaak zuivert en verfrist. Jaarlijks wordt er zo’n 2.000 hectoliter van Tre Fontane gebrouwen. Het bier is verkrijgbaar in de winkel van de abdij en in enkele horecazaken in Rome.


12/05/2015 om 09:48 door DoJe voor Het Nieuwsblad

Zeventig procent meer brouwerijen in vijf jaar tijd


Er zijn weer meer brouwerijen in België. En geen klein beetje, maar wel 70 procent meer dan vijf jaar geleden. Die stijging is te danken aan de opkomst van kleine, zelfstandige brouwers. We drinken misschien minder bier dan vroeger, maar we lusten wel liever een speciaal biertje dan een gewone pint.

Welgeteld 247 brouwerijen waren er aan het einde van 2014 in ons land, en dat is goed nieuws. Rond 1900 waren het er nog meer dan 3.000, maar in de loop van de 20ste eeuw werd zowat alles opgekocht door een aantal grote bierbrouwers, met Interbrew – het huidige AB Inbev – op kop.


In 2000 waren er daardoor nog hoop en al honderd brouwerijen over. Sindsdien gaat het aantal stilletjes weer de hoogte in, maar de laatste vijf jaar gaat het snel. In die periode zijn er 70 procent bijgekomen, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Het gaat dan vooral om kleine, artisanale brouwers.


‘Een opsteker in een tijd van economische crisis, waarin de bierconsumptie bovendien nog altijd daalt’, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). ‘Achter die kleine brouwerijen zit enorm veel passie. Vaak is het een uit de hand gelopen hobby, het is zeker niet zo dat ze er allemaal rijk van worden. Dus moeten we er vanuit de overheid voor zorgen dat die zelfstandige brouwers ondersteund worden.’


26/05/2015 door Jesse Van Regenmortel voor Het Nieuwsblad

Beursgebouw wordt Belgische Biertempel


Vanaf 2018 zal er in het Beursgebouw een nieuw biermuseum huizen. De ‘Belgische Biertempel’ mikt op 400.000 bezoekers en moet één van de belangrijkste toeristische attracties van Brussel worden.


In het Brusselse Beursgebouw zal vanaf 2018 een permanent biermuseum gevestigd zijn. Die knoop hakte het Brusselse stadsbestuur gisteren door, nadat een haalbaarheidsstudie voor het project positief uitviel. Uit enquêtes bleek dat 21 procent van de ondervraagde personen het biermuseum als aparte reden ziet om naar Brussel te komen. Zo’n 46 procent van de ondervraagden zou het biermuseum zeker bezoeken als ze in de hoofdstad zijn.


Uitstalraam

Dat is het sein voor het Brusselse stadsbestuur om, in navolging van de biermusea in Dublin en Amsterdam, tegen 2018 de ‘Belgische Biertempel’ te openen in het Beursgebouw. Het project moet niet alleen een prestigieus uitstalraam worden voor het Belgische bier, maar ook het toerisme in de hoofdstad verder aanzwengelen. In het biermuseum zelf plant men een interactieve tentoonstelling, maar zullen er ook enkele flexibele ruimtes voor evenementen of kortere tentoonstellingen zijn.

Vooral het interactieve karakter van de tentoonstelling zet schepen van Toerisme Philippe Close (PS) in de verf. ‘Het project gaat zich vooral toeleggen op de beleving en moet een breed publiek toelaten het Belgische bier en brouwerscultuur op eigen tempo te ontdekken,’ aldus Close.

Om dit te kunnen realiseren gaat Stad Brussel een publiek-private samenwerking aan met de Federatie voor Belgische Bierbrouwers, die beiden ook de belangrijkste geldschieters zullen zijn. De komende maanden gaan beide partijen aan tafel zitten om de juridische structuren van de samenwerking verder uit te tekenen en een eerste aanzet te geven voor een mogelijke invulling.

Met deze beslissing komt er finaal duidelijkheid over de bestemming van het Beursgebouw. Het gebouw is al langer eigendom van Stad Brussel, maar werd in erfpacht gegeven voor 99 jaar aan beursmaatschappij Euronext, dat even de plannen had om de Brusselse campus van de Vlerick Management School erin onder te brengen. In 2012 kocht Stad Brussel die overeenkomst af voor 4,7 miljoen euro en gaf het in concessie aan de vzw Tentoonstellingspark, die er tijdelijke tentoonstellingen in liet doorgaan.


21/06/2013 om 03:00 door Pieter Haeck (bron : nieuwsblad.be)

STAD IN BESPREKING MET KLEINERE ARTISANALE BROUWERIJEN

Toch Brusselse brouwers in biertempel


Er zullen dan toch Brusselse brouwers een plek krijgen in de toekomstige biertempel aan de Beurs. Eerst werd verondersteld dat enkel grote brouwers een plek zouden krijgen in het gebouw, maar op het kabinet van Brussels schepen voor Toerisme Philippe Close (PS) is nu te horen dat er ook Brusselse artisanale brouwerijen interesse hebben in de biertempel. Het bierpaleis zou in 2018 moeten openen.


AMAURY MICHAUX

Eind vorig jaar leek het nog alsof de twee Brusselse brouwerijen Cantillon en Brasserie de la Senne geen plek zouden krijgen in de biertempel. Maar nu hebben er toch gesprekken tussen schepen Close en de Brusselse brouwers plaatsgevonden. "Het klopt dat we donderdag met heel wat brouwerijen, waaronder ook de Brusselse hebben samengezeten", klinkt het op het kabinet van Close.


"We willen graag ook een Brusselse identiteit geven aan de biertempel. Iedere brouwer, groot en klein, is trouwens welkom in het Belgian Beer Palace. We hebben nooit verkondigd dat kleinere brouwerijen niet welkom zijn. Het klopt dat er bij de start van het project enkel vijf grote brouwers hadden toegezegd, maar hoe concreter de biertempel wordt, hoe meer brouwerijen interesse vertonen. Op dit moment zijn er al meer dan 30 brouwerijen die meedoen en in de toekomst zal dat aantal nog stijgen." Krishan Maudgal, de manager van het project, bevestigt het verhaal. "Het uitgangspunt is dat zo veel mogelijk brouwerijen deelnemen. Er is dus nooit sprake geweest van enkel de grote brouwers uit te nodigen."

Nog niets beslist

Cantillon en Brasserie de la Senne reageerden positief op de besprekingen, maar er is volgens de Brusselse brouwers op dit moment nog niets beslist. De verschillende partijen spraken af om de besprekingen later verder te zetten. Momenteel zijn er zes architectenbureaus aangesteld om een ontwerp te maken voor het Belgian Beer Palace. Eind mei zullen de initiatiefnemers de Stad Brussel en de Belgische brouwers een laureaat kiezen die het finale ontwerp mag maken. In het lastenboek staat beschreven dat de bureaus zich kunnen inspireren op buitenlandse creaties zoals de Guinness Storehouse in Dublin. Dat heeft een futuristische bar op het dak met uitzicht over de stad. Bezoekers zullen ook ondergedompeld worden in de wereld van het bier door bijvoorbeeld zones waar de geuren en kleuren van het bier en zijn ingrediënten centraal staan. Het bierpaleis zou in 2018 moeten openen.

Biermuseum opent in voorjaar 2018


BRUSSEL 27/04/2015 (bron : HLN.be)

Vlaanderen wil scoren met bier op Wereldexpo MilaanTweehonderd Vlaamse bedrijven vertrekken vrijdag naar de vijfjaarlijkse Wereldexpo in Milaan. Bij de vorige tentoonstelling in de Chinese stad Shanghai boekte vooral de chocoladesector bijzondere resultaten. Voedingsfederatie Fevia wil dat succes nu herhalen met het Belgische bier en dan voornamelijk de kleinere brouwerijen.

Op 1 mei opent in Milaan de Wereldtentoonstelling, met een bijzonder Belgisch paviljoen van architecten Patrick Genard en Marc Belderbos. Omdat Oekraïne zijn deelname aan het evenement schrapte, kreeg ons land de kans de oppervlakte van zijn paviljoen te verdubbelen. Naast een grote binnenruimte, met restaurant, chocoladehoek en Belgische bar, is er ook een terras waar concerten kunnen worden georganiseerd.

"Door het succes van de tentoonstelling in Shanghai ligt het aantal Vlaamse deelnemers deze keer een derde hoger", zegt Claire Tillekaerts van Flanders Investment and Trade (FIT). De bedrijven krijgen een half jaar de tijd om contacten te leggen met buitenlandse ondernemingen en overheden. Vijf jaar geleden deed vooral de chocolade het goed, met een export naar China die in de drie jaar na het evenement bijna verviervoudigde.

Minder bekende bieren

Fevia hoopt dat resultaat dit jaar te herhalen met andere sectoren, zoals de aardappelindustrie en het bier. "Ook in Shanghai was België aanwezig met een bar, maar daar werd toen vooral bier van marktleider AB InBev geschonken", is te horen bij Fevia. "Daar bestond enig ongenoegen over bij de kleinere brouwerijen. Deze keer zullen dus vooral de in het buitenland minder bekende bieren worden gepromoot."

De Expo, met een totale oppervlakte van 1,1 miljoen vierkante meter, opent op 1 mei officieel de deuren. Italië rekent op zo'n 20 miljoen bezoekers.


ma 27/04/2015 - 13:36 Belga (bron deredactie.be)


Nieuwe foeders in brouwerij Omer Vander Ghinste

In het kader van de stijgende vraag naar de bieren van Brouwerij Omer Vander Ghinste werden er 2 nieuwe foeders geplaatst. Foeders zijn rechtopstaande eikenhouten vaten waar het bier van spontane gisting 18 maanden rijpt waarna het gebruikt wordt als basisbier voor diverse bieren.


Deze foeders worden volledig op maat gemaakt in de Cognacstreek, worden daarna weer afgebroken, getransporteerd en volledig manueel terug opgebouwd in Bellegem. Eerst wordt de bodemplaat gelegd, daarna worden alle duigen een voor een geplaatst tot we een rond eikenhouten vat hebben. Om die samen te houden worden grote metalen ringen rond de duigen geplaatst.


Zoals eerder gezegd dienen deze foeders voor bier van spontane gisting, ook wel beter bekend als Lambiek. Na het brouwproces rust het wort 1 nacht in een koelschip in onze brouwerijtoren, daarna wordt het overgepompt naar de foeders (eikenhouten vaten). Hier gaat het bier 18 maanden rijpen.


Dit basisbier gebruiken we voor de volgende bieren:


    VanderGhinste Oud Bruin (65 % bier van hoge gisting,35 % foederbier)

    Gueuze Jacobins: (45 % foederbier, jong bier)

    Kriek Jacobins (50 % foederbier, 50 % jong bier / natuurlijke kriekensappen)

    Kriek Max (25 % natuurlijke kriekensappen)

    Rose Max (25 % natuurlijke rode vruchtensappen)


In het gamma zit ook 1 onversneden bier bestaande uit 100 % foederbier, namelijk Cuvee des Jacobins. Dit bier is heel populair in de Verenigde Staten en heeft nationaal en internationaal al heel wat prijzen in de wacht gesleept. Een bier voor kenners dus.


info ex website brouwerij Omer Vander Ghinste

Bolleke De Koninck is voortaan 'Antwaarpse Pale Ale'


De Koninck heeft het logo op de flesjes De Koninck en Triple d’Anvers grondig vernieuwd. Op het flesje van een gewoon Bolleke prijkt voor het eerst APA, afkorting voor Antwaarpse Pale Ale, gebrouwen in de stadsbrouwerij.


De veranderingen passen in de marketingstrategie die de stadsbrouwerij op de site De Koninck snel een naam moet geven binnen en buiten Antwerpen. ‘Het logo versterkt de band tussen stad en brouwerij’, zegt een van de drie brouwers van De Koninck. ‘Boven de naam De Koninck zie je een beeld uit de stad, zoals de kathedraal en de boerentoren of een beeld uit de haven. Daarmee bevestigen we dat we een stadsbrouwerij zijn. De zonnestraaltjes errond moeten onze dynamiek uitstralen.’ Dat die straaltjes vroeger al eens gebruikt zijn, moeten we niet zien als een retro-reflex, vindt de brouwer.


Bier met een smoel


Toch hebben de makers van het nieuwe etiket het oude goed bestudeerd. Want APA is een afrekening met het verleden. ‘Op oudere flesjes stond inderdaad ‘amber’, dat verwees naar de kleur van het bier. (Voluit stond er Amber-Hoge Gisting, 5% vol., 25cl.).


De Koninck laat weten dat APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. Ook hier is de band met de stad aanwezig: APA is de smaak van ’t Stad. Kan zijn, maar hier is ook plaats voor de eerste echte Antwerpse discussie over APA. Want moet het niet Aantwaarps zijn met dubbele a, zoals het Antwerps zakwoordenboek van Freddy Michiels voorschrijft?


Hoe ook, APA zal het Bolleke niet wegdrukken. ‘Het Bolleke is gewoon een koosnaam’, bevestigt de brouwer. ‘De PA erin zegt meer over het type bier. Zo kunnen kenners en buitenlandse gasten het bier beter situeren als een Pale Ale. Het zegt ook dat de APA geen massaproduct is, maar een bier met een smoel.’


In de communicatie van De Koninck verdween het groen al langer uit beeld. Nu volgt dus ook het kleur op de etiketten. En de Triple d’Anvers krijgt een grijs-beige kleur.


berichtgeving  ex website Het Nieuwsblad 3/2/2015

Averbode Tripel (brij. Huyghe – Melle)


Voor de productie van het Averbode abdijbier koos de Abdij voor Brouwerij Huyghe. Net zoals de Abdij Averbode kan bogen op een rijke en lange geschiedenis, blikt ook de familiale Brouwerij Huyghe terug op een roemrijk verleden, waarbij traditie en authenticiteit steeds hoog in het vaandel werden gedragen. Die waarden werden ook bekrachtigd door de toetreding van Brouwerij Huyghe tot de Belgian Family Brewers.


Maar er zijn ook raakvlakken met betrekking tot duurzaamheid: Brouwerij Huyghe is de enige brouwer in België die een bier in zijn gamma heeft dat zowel het fairtrade, glutenvrij als biologisch label kreeg. Verder zijn alle recente investering bij de brouwerij er op gericht om de ecologische voetafdruk bij het productieproces te blijven verlagen. Brouwerij Huyghe hecht ook belang aan sociale tewerkstelling en werkt daarom samen met een beschutte werkplaats. Respect voor de omgeving, het milieu, de maatschappij en duurzaam gebruik van grondstoffen maken dan ook integraal deel uit van het business model van de brouwerij.


Het ‘nieuwe’ Averbode Abdijbier is alvast een eerbetoon aan en een herwaardering van de geschiedenis, want van de 14de tot begin 20ste eeuw waren er al brouwactiviteiten in de abdij en waren er ook verschillende brouwsels (Camerbier en Cleynbier).


De brouwerij mag dan wel belang hechten aan het verleden; tegelijkertijd zet ze daar een brouwinstallatie tegenover die tot de meest geavanceerde in België mag gerekend worden. Kortom, met het brouwen van een Averbode Abdijbier komen traditie en toptechnologie samen.


Aanbod


Averbode is een blond abdijbier van 7,5 % volumeprocent alcohol (ABV) (voor flessen), gedry-hopped en met nagisting op fles.


Producteigenschappen


·         Ingrediënten: Water, pilsmout en munich mout (samen te vatten als gerstemout), haver, spelt, hop (4 soorten), suiker (2 soorten) en gist.

·         Kleur en uitzicht: goudgeel  (eventueel licht gesluierd door de nagisting op fles) met een fijne schuimkraag.

·         Geur: bloemig, groene appels, een zweem van zoetigheid en fijne hoparoma’s

·         Smaak: volmondig, moutzoetig, een aangenaam hopkarakter door zorgvuldig uitgekozen hopsoorten. Een frisse, volle en bitterige afdronk maken van dit (unieke) bier een heuse beleving.


Berichtgeving ex website brouwerij Huyghe.

Dit bier wordt door 'De Bierminners vzw' geschonken op Paasmaandag