Fotogalerie

Bezoek brouwerij De Landtsheer / Malheur van 7 februari 2015 (Foto P.T.)

DESSERTEN MET BIER 07/12/2017

 

De recepten van deze schitterende nagerechten zijn te vinden op onze pagina "Bier en Gastronomie". Uitproberen maar en... genieten!!!

DAGUITSTAP WALLONIË, Brasserie “Les 3 Fourquets” (Lupulus) en Brasserie d'Achouffe 14/10/2017

FIETSTOCHT ‘WAASLAND WATERKANT’ 10/06/2017

 

Op zaterdag 10 juni genoten een 25-tal fietsers van een mooie tocht die werd uitgestippeld door twee van onze bestuursleden!

Op onze eerste stop kregen we een prima rondleiding bij brouwerij en b&b De Cock !

De vroegere brouwerij Verbeeck – Back in het centrum van Tielrode werd volledig verbouwd door de bekende ballonvaarder Philippe De Cock . Zowel zijn zoon Jozef als zijn dochter Charlotte zetten hun schouders onder dit nieuwe project! Je kan er zelf overnachten boven de brouwzaal als je de dag nadien maar actief meehelpt aan het brouwproces!

Achter de verbruikerszaal heb je een prachtig zicht op de nieuw aangeplante kriekenboomgaard waarbij men de enten van de oude kriekenbomen geplant heeft! De geproefde biertjes waren van een wat hoger alcoholgehalte maar smaakten licht zoet door toevoeging van het fruit!

We waren de ‘allereerste’ bezoekers van hun brouwerij! Dit werd dan ook door Paul op de gevoelige plaat vastgelegd!

Na het brouwerijbezoek reden we verder naar Café De Gulden Cop waar enkele lokale biertjes werden geproefd.

Vandaar ging het naar de Zilverreiger in Weert waar we vergast werden op een lekker belegd broodje met een aantal heerlijke streekbieren erbij! Voor de aanwezige dames werd er door het bestuur een zakje ‘Slijkneuskoekjes’ aangeboden om er thuis bij een koffietje rustig van te genieten!

Achteraf werd door de club nog een glaasje aangeboden in De Welkom !

 

Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert

 

BROEDER JAOB OP BEZOEK TE SOMBEKE 09/05/2017

 

Op 9 mei 2017 mochten we brouwer Johan Claes uit Rotselaer in ons lokaal te Sombeke verwelkomen!

Hij liet ons een ruim assortiment aan bieren proeven zoals de Kotmadam, het Beiaardbier,de Tripel, de Lazarus alsook de zwaardere bieren zoals de Doble Port, de Double Espresso en het Brut Rosé bier.

Voor vele van ons waren dit tot nu toe onbekende bieren !

Ook door de kleine quiz die op het einde werd gehouden gingen heel wat aanwezigen naar huis met een 75cl fles uit het assortiment!

 

Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert

 

DINER MET HOPSCHEUTEN 04/04/2017

 

Op 04 april trokken met een grote delegatie per bus naar het Restaurant

’t Wethuis te Lochristi.

Daar konden we genieten van een gastronomisch ‘hopgebeuren’ in stijl!

Vanaf het aperitiefbordje tot en met het hopdessert wist de chef ons te bekoren met heerlijke hopgerechten alsook de daarbij horende aangepaste bieren zoals het Keikoppenbier, het Sint-Bernardus witbier, de Trippel Plukker en natuurlijk als afsluiten de Westmalle Tripel!

Het werd weerom een gezellige avond onder vrienden waar iedereen tevreden en voldaan met de bus kon huiswaarts keren!

 

Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert

DEGUSTATIE BUITENLANDSE TRAPPISTEN 14/03/2017

 

Deze avond werden er door de bestuursleden 5 buitenlandse trappisten voorgesteld die blind geproefd werden.

Zo waren er 2 Nederlandse trappisten, 1 Amerikaanse, 1 Italiaanse en 1 Oostenrijkse ter degustatie aangeboden.

Per tafel moesten de leden punten geven op het uitzicht, de geur, de smaak en de afdronk van elke trappist. Ook moesten zij raden uit welk land deze trappist kwam!

De trappist met de hoogste scoren was de Zundert uit de Abdij Maria Toevlucht in Nederland!

Uit de groepsdegustatie bleek dat onze leden echte kenners zijn geworden die op een professionele manier de bieren wisten te bespreken! Zo zie je maar dat een bierclub iets anders is dan alleen maar ‘pinten’ drinken!

 

Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert

BEZOEK BROUWERIJ HAACHT 27/02/2017

 

Het vertrek was wat later dan voorzien door een misverstand van de busmaatschappij maar toch geraakte we tijdig in de brouwerij!

Ondanks de regen wisten de plaatselijke gidsen een mooie en interessante rondleiding aan te bieden. Voor de eerste maal kregen we zicht op een grote en zéér propere brouwerij in al zijn facetten.

Deze brouwerij is namelijk de 4de grootste brouwerij van ons land en brengt naast een ruim assortiment aan bieren ook verschillende frisdranken op de markt. Zo zijn zij ook de hoofdproducent van Pepsi Cola in ons land.

Na de rondleiding kregen we drie heerlijke bieren naar keuze en ging iedereen naar huis met een 75cl fles Prior Tongerlo!

Weerom een mooie uitstap ondanks de minder goede weersomstandigheden!

 

Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert

 

NIEUWJAARSRECEPTIE 15/01/2017

 

Ook dit jaar konden we spreken over een grote opkomst van onze leden! Onze leden kwamen niets te kort want er was een mooi assortiment aan dranken waarbij nagenoeg elk biertype aan bod kwam. Er was zelfs een oesterbier, ons geschonken door onze lokale brouwer Jan Wouters , een ideale food paring met onze verse oesters!

Ook waren er net als de vorige jaren heerlijke pizza’s, lekkere kippenboutjes, vers gebakken worstenbroodjes en nog vele andere snacks!

De dames van de bestuursleden kregen een bloemenruikertje om de vele uren dat zij alleen zaten tijdens onze vergaderingen goed te maken!

 

Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert

KERSTBIERENPROEVING 13/12/2016

 

Op 13 december stelde De Bierminners een aantal kerstbieren voor. Een 50-tal aanwezigen konden zes winterse bieren degusteren. Na een kort openingswoord door Luc, nam Marc de microfoon om de ontstaansgeschiedenis van kerstbieren te schetsen. Marc vertelde onder andere over hoe en wanneer kerstbieren zijn ontstaan en over de typische kenmerken van deze bieren.

Het tweede luik van de avond bestond dan uit het proeven van de zes bieren. Elk bestuurslid – voorzitter Erwin was deze avond verontschuldigd – stelde een kerstbier voor. De bierliefhebbers konden zich focussen op de kleur, de pareling, het schuim en natuurlijk ook de (na)smaak. Het eerste bier was een Zweeds kerstbier, Stallhagen Jullbock. Daarna volgden vijf Belgische bieren: La Rulles cuvée Meileurs Voeux, Netebuk Winter van brouwerij Gulden Spoor, Winter Mess van Brasserie de la Senne, St-Feuillien Cuvée de Noël en tot slot Avec les Bons Voeux de la Brasserie Dupont.

Het laatste luik van de avond bestond uit de ‘kiesronde’. Elke aanwezige bierliefhebber mocht zijn voorkeurbier bepalen en zo konden de bestuursleden – na een kort intermezzo – de voorkeur van De Bierminners bekend maken. Het kerstbier met de meeste stemmen werd La Rulles cuvée Meileurs Voeux. Dit bier wordt/werd aan de leden aangeboden op de Nieuwjaarsreceptie, op 15 januari.

Naar goede gewoonte werd de avond afgesloten met het degusteren van de ‘rest van de bieren’.

 

Tekst Eddy Van Hoyweghen Foto's Paul Thuysbaert

 

EEN DAGJE LIMBURG… 03/09/2016

 

Op een zonnige zaterdag 3 september 2016 trokken we met een volle autocar richting Limburg! We hadden gepland om tijdens de busrit aan iedereen een glaasje van ons eerste brouwsel aan te bieden maar hier stak de chauffeur echter een stokje voor! Er mocht geen bier in glazen gedronken worden op de bus. Het was dan wachten tot op onze eerste stopplaats in de B- mine van Beringen om ons eerste proefsel aan te bieden! Dit viel bij iedereen fel in de smaak! Een biertje van 6° met een mooie schuimkraag en een vrij bittere afdronk!

Door 3 ervaren mijnwerkers werden we in de Beringse mijn rondgeleid en volgenden we met zijn allen het mijnwerkerspad.

Na deze mooie ervaring gingen we lekker lunchen in een nabijgelegen wegrestaurant waar de eerste streekbiertjes geproefd werden bij het driegangen menu.

Daarna vertrokken we naar Brouwerij Ter Dolen waar eerst een mooie rondleiding plaatsvond en we daarna konden proeven van een drietal verfrissende biertjes !

En dan naar Wilderen naar de Stokerij Brouwerij waar we ontvangen werden door Ronny Van Langenaeken, de voorzitter van de Limburgse Biervrienden!

Ook hier kregen we een uitgebreide rondleiding in de stokerij en brouwerij en kreeg iedereen de kans om een aantal biertjes te proeven of een jenever van de plaatselijke stokerij!

Bovendien hadden we een aangenaam gesprek met de eigenaar die ons vertelde over de zeer geslaagde renovatie van de oude gebouwen.

Het was weerom een zeer mooie uitstap en iedereen stapte ’s avonds moe maar voldaan uit de bus!

 

Erwin Verdurmen

Foto's Eddy Van Hoyweghen en Paul Thuysbaert.

DEGUSTATIE BIERCOCKTAILS 17/06/2016

 

Op vrijdag 17 juni 2016 proefden we met een 40-tal leden de 7 verschillende biercocktails die ons geserveerd werden door Sam en Joachim! De smaken varieerden van heel zoet naar bitter. Zowel de aanwezige dames als de heren wisten de 7 biercocktail te appreciëren.

De ene al wat meer dan de andere!

Alle cocktails werden vakkundig beoordeeld en de 3 beste werden weerhouden voor onze speciale cocktailstand op het 11 – juli feest in Blauwendael!

 

De winnende cocktails waren :

4- Scissors : Geuze-Wodka-Triple Sec

Skyline 7 : Straffe Hendrik-Triple Sec- en witte wijn

Gnomes Barley Wine : La Chouffe –Wodka- Sinaasappelsap

De recepten van alle cocktails kan u vinden op de pagina "Bier en Gastronomie".

 

Een dikke proficiat aan Joachim en Sam voor deze speciale en leerrijke degustatie!

 

Jullie voorzitter

Foto's Paul Thuysbaert

 

BROUWERIJBEZOEK AAN DE PALM EN DEN TRIEST OP 16/04/2016

 

Op 16 april werden we door de nieuw aangeworven buschauffeur met zijn luxueuze bus opgehaald te Sombeke en daarna in de Gentstraat om ons naar de brouwerij Palm te brengen.

Daar kregen we een deskundige uitleg van de brouwer van brouwerij Den Triest (die daar ook gids was) en die ons onmiddellijk wist te ontvangen met een heerlijk biertje! Na het brouwerijbezoek vertrokken we met het treintje naar de prachtige stoeterij waar heel wat merries en hengsten ons opwachtten in hun mooie stalling met zonnebank!

Nog een 2de biertje als afscheid en dan naar snel naar het restaurant om er te genieten van de lekkere lunch met aangepast... biertje!

Voldaan terug de bus op en snel naar brouwerij Den Triest om het verhaal te horen van brouwer Marc die op het domein eerst startte als caféhouder en daarna als echte brouwer. Intussen konden we genieten van heel wat biertjes die vlot binnenliepen! Nog snel een bezoekje aan de micro – brouwerij zelf om daarna af te sluiten met een Champagnebiertje !

Het was een voortreffelijke daguitstap naar ieders tevredenheid en met voldoende dosissen ambachtelijk bier !

 

Jullie voorzitter.

Foto's Paul Thuysbaert

 

BROUWERIJ MAENHOUT TE GAST OP 08/03/2016

 

Op 8 maart kwam Tijs van de Brouwerij Maenhout uit Pittem een uiteenzetting geven over hun nieuwe brouwerij die voorzien werd van een Israëlische brouwinstallatie. Als beginnend brouwer wist hij iedereen te boeien in verband met de oprichting van zijn bedrijf in 2009.

We kregen een heel aangename uitleg over het brouwproces alsook over de 5 verschillende bieren die ter degustatie werden aangeboden.

Zo kwamen er De Blinde Mol, de Ferrre, de Koeketiene, de Berentemmer en de Hoppa Hontas aan bod.

Deze laatste werd als beste bier uitgekozen en zal zeker te proeven zijn op onze 11 juli stand in park Blauwendael !

 

Erwin Verdurmen.

Foto's Paul Thuysbaert

PILSPROEVERIJ 12/02/2016

 

Vrijdag 12 februari waren in Sombeke een 40 -tal Bierminners aanwezig om deel te nemen aan onze horizontale pils proeverij!

Na en korte uiteenzetting over de pilsbieren in het algemeen door onze biersommelier Marc gingen we over tot het proeven van de 6 verschillende pilsmerken! Intussen was er een kleine bierquiz die deskundig gebracht werd door ons bestuurslid Eddy ! De grote winnaar van deze quiz was bierminner Freddy Van Melkebeke ! Primus van brouwerij Haecht kwam er als beste pilsbier uit deze avond. Tot slot werd door het bestuur een Bersalis Tripel aangeboden om toch te kunnen eindigen in schoonheid !!!

 

Erwin Verdurmen.

Foto's Paul Thuysbaert.

 

Koen naar Thailand!

 

De Bierminners namen tijdens de nieuwjaarsreceptie tijdelijk afscheid van lid

Koen Hendrickx

die om professionele redenen de komende jaren in Thailand zal vertoeven.

Bovendien beloofde hij ons om daar het heerlijke Belgische bier te promoten !

We wensen Koen alvast veel succes toe in het land van de glimlach!

ALGEMENE VERGADERING EN NIEUWJAARSRECEPTIE

10-01-2016

 

Zoals elk jaar werd het nieuwe Bierminners jaar geopend met een Algemene Vergadering gevolgd door een receptie voor al onze leden!

De secretaris, penningmeester en voorzitter brachten elk hun deel aan de hand van een mooie Power Point presentatie waardoor elk lid een mooi beeld kreeg van de werking van onze v.z.w. ! Na deze verplichte vergadering gingen we over naar de receptie die zoals elk jaar werd ingezet met een heerlijk biertje en enkele smaalvolle oesters! Het openingsbier was dit jaar de Essence of War van onze dorpsgenoot Jan Wauters! Er was een bierkaart met een 14 - tal bieren op en ook werd iedereen voorzien van de nodige hapjes zoals pizza, kippenboutjes, bierkroketjes, Gandaham en heerlijke bierpaté !

Paul bracht ons een mooi beeldverhaal van vorig werkjaar en zorgde bovendien voor een verzorgde nieuwjaarskaart! Ons nieuw werkjaar kan weer volop starten! Diegenen die er helaas niet konden bijzijn kunnen het jaarprogramma van 2016 terugvinden op onze website!

 

Jullie voorzitter

(Foto's Paul Thuysbaert)

WALKING DINNER

 

Op vrijdag 11 december 2015 vond onze tweejaarlijkse kookavond plaats in de Sint - Janskring op de Ruiter. Gewoontegetrouw doen we dan beroep op de ervaren leerkrachten van de Hotelschool PIVA om ons te vergasten op een heerlijke avond 'koken met bier' ! Dit jaar ging de voorkeur naar een 'walking dinner' waar onze chef een viertal eigentijdse gerechtjes bracht die werden voorafgegaan door 3 van onze eigen aperitiefhapjes ! Als toetje bracht onze secretaris Luc 2 huisgemaakte dessertjes mee die de figuurlijke kers op de taart waren !

Alle gerechten werden harmonieus opgediend met een bijpassend biertje dat het geheel mooi wist af te ronden. Door de vele gerechtjes en daarbij horende biertjes gaf men er toch de voorkeur aan om er een 'sitting dinner' van de maken ! Alvast een mooie afronder van een prachtig werkjaar !

 

Erwin Verdurmen

(Foto's Paul Thuysbaert)

CAFE CHANTANT TEN VOETEN UIT!

 

Op vrijdag 13 november 2015 waren we met een koor van 46 superzangers ! Zowel de oude Vlaamse volksliederen als de studentenliederen en kampvuurliedjes kwamen aan bod ! Iedereen wist er met volle teugen van te genieten en sloot graag aan bij onze slotpotpourri! Tijdens de pauze was er een tombola met mooie boekenpakketten en rijk gevulde bierkorven! De zangboekjes werden gretig meegenomen naar huis om daar nog wat te oefenen tegen volgende keer. De samenwerking met Markant en het Davidsfonds was dan ook weer een echte voltreffer! De nieuwe muziek -, en geluidsinstallatie die werd aangekocht door onze v.z.w. kwam dan ook goed van pas! Vooral de draadloze micro was een nuttig instrument om menig stemgeluid van het aanwezige publiek te versterken ! Ook onze speciaal voor deze activiteit samengestelde ‘bierkaart’ viel zeer in de smaak en de democratische prijzen werden erg geapprecieerd ! Voor de afwezigen : Nog twee jaar wachten en dan krijgen jullie terug de kans om er samen met ons een schitterende zangavond van te maken in ’t Gerstekot !

 

Jullie voorzitter

(Foto's Paul Thuysbaert)

BEZOEK AAN MECHELEN EN BROUWERIJ HET ANKER

 

Op zaterdag 31 oktober 2015 gingen we met een volle bus Bierminners op daguitstap naar Mechelen!

Op de zonnige Mechelse Markt werden we verwelkomt door twee unieke Mechelse gidsen die ons op hun eigen manier de historie van deze prachtige stad vertelden! Een stukje straattheater in woord en beeld in het plat Mechels! Iedereen luisterde en keek aandachtig gedurende deze prachtige wandeling!

Op de middag werden we verwacht in de feestzaal van Restaurant ‘De Merode’ waar we konden genieten van onder andere de ‘Mechelse koekoek’!

Daarna begaven we ons naar de brouwerij ‘Het Anker’. Wat eigenlijk het toppunt van deze daguitstap moest worden werd eerder een grote ontgoocheling! De gids gaf eerder het gevoel een rondleiding te geven aan een groep schoolkinderen en de nadruk werd soms meer gelegd op de Leuvense stoof dan op het bierverhaal. De degustatie beperkte zich ook tot 2 degustatieglaasjes Keizer Karel en toen sommige leden vroegen naar een derde glas kregen ze het antwoord dat enkel ‘de grote baas’ hiervoor toestemming kon geven! Spijtig dat men als bierclub voor € 7,5 per persoon zo weinig terugkrijgt!!! Misschien weet deze brouwerij niet dat het promoten van de Belgische bieren één van onze hoofddoelstellingen is !!

 

Erwin Verdurmen

(Foto's Alain De Middelaer)